10 februari, 2014

sporten voor gezondheid

Sporten als Medicijn

Om een goed beeld te krijgen geef ik als voorbeeld de werking van medicatie tegen botontkalking. Deze medicatie moet er voor zorgen dat het proces van brozer worden van de botten op zijn minst gestopt wordt. Dit lukt maar ten dele maar wat wel lukt dat de botten minder kalk afstaan aan het spijsverteringskanaal en de hersenen, zodat er voor beide organen een verminderde werking ontstaat. Gaan we daarentegen bewegen als we last hebben van botontkalking, dan neemt de botdichtheid toe door de kracht die de spieren uitoefenen op de botten. De spieren worden natuurlijk ook sterker en gaan weer beter vet verbranden voor arbeid i.p.v. suikers. De processen die daardoor opgang komen zijn helemaal fantastisch. Je voelt je beter o.a. minder moe, de risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes nemen af. Tevens vragen spieren, eenmaal geactiveerd, meer energie om te onderhouden dan inactieve spieren. Het proces van gewichtsreductie is daarmee in gang gezet. Natuurlijk moet je veel calorieën verstoken om af te vallen maar het systeem is tenminste wakker geschut.

 

Spieren die bewegen slaan meer suiker op in de vorm van glycogeen tevens worden andere zaken in verhoogde mate opgeslagen die weerstand verhogend werken. In bloed en lever wordt ook meer glycogeen opgeslagen. De grotere voorraad brandstof zorgt ervoor de je inspanning langer kunt volhouden maar ook in je werk zul je minder gauw moe worden en vaak raakt de geest tegelijk in goede conditie. Zo zie je van betere botten, sterkere spieren, betere verbranding, betere doorbloeding verhoogde weerstand naar een beter functionerende geest kan door een en hetzelfde medicijn n.l. bewegen in gang gezet worden.

Willen we dit allemaal met medicatie oplossen dan komen we voor ieder probleem op een apart medicijn.

Het vervelende van medicatie is dat deze altijd bijwerkingen hebben, zoals we al zagen bij de medicatie tegen botontkalking. Bij een goed werkend lichaam grijpen alle radertjes netjes in elkaar. Door medicatie verstoor je dit mechanisme en zal er altijd verderop in het circuit iets uitvallen, de zogenaamde bijwerkingen.

Sporten heeft een positieve invloed op de volgende ziekten of hun verloop

 

  • diabetes type II en zelfs type I
  • overgewicht
  • hoge bloeddruk
  • hart-, en vaatziekten
  • longproblemen COPD
  • het chronisch vermoeidheidssyndroom
  • botontkalking
  • verhoogt de weerstand bij kanker en na behandeling tegen kanker
  • Stress ,geestelijk welbevinden en depressies

 

Gooi niet meteen alle medicatie weg, gaande weg het bewegen blijkt meestal vanzelf dat er geminderd of gestopt kan worden. Overleg altijd met de huisarts of specialist maar controleer wel even zijn of haar adviezen wel up to date zijn want het is nog niet zo lang gelden dat sporten verboden werd bij een aantal  lichamelijke en psychische problemen of ziekten.